Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Η βαθμολογία της Super League χωρίς την χρήση του VAR!

Το sport24.gr μπήκε στην διαδικασία να ψάξει να βρει και να κάνει τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις ούτως ώστε να βγει η βαθμολογία του πρωταθλήματος της Super League Interwetten αν δεν υπήρχε η χρήση του VAR.

Κάποιες ομάδες επωφελήθηκαν, κάποιες άλλες χωρίς το Video Assistant Referee θα είχαν μια καλύτερη κατάταξη στο τέλος της σεζόν.

Η ΑΕΛ, για όσους αναρωτιούνται ανήκει στην δεύτερη κατηγορία και αυτό γιατί χωρίς την χρήση του VAR η Θεσσαλική ομάδα θα είχε ένα βαθμό παραπάνω (σ.σ 17) ωστόσο θα παρέμεινε ουραγός στην βαθμολογία.

Οι «βυσσινί» θα είχαν ισοπαλία με τον Απόλλων Σμύρνης αν δεν δινόταν πέναλτι μέσω VAR για χέρι του Μαϊδανού μέσα στην περιοχή. Θα είχαν κερδίσει τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό αν δεν είχε ακυρωθεί ως οφσάιντ το γκολ του Μιλοσάβλιεβιτς αλλά δεν θα είχαν κερδίσει τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο αν ο Κουτσιαύτης με την βοήθεια του Video δεν μετρούσε το καθαρό γκολ του Ντουρμισάι.

Η βαθμολογία με και χωρίς την χρήση του VAR:
Ουσιαστικά, πιο «χαμένος» είναι ο ΠΑΟΚ που χωρίς το VAR θα είχε 10 (!!) βαθμούς παραπάνω, ενώ στην απόλυτη ισορροπία είναι ο Βόλος ΝΠΣ που είτε με είτε χωρίς την χρήση του VAR θα είχε τους ίδιους βαθμούς.

«Κερδισμένοι» ΑΕΚ και Παναθηναϊκός που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν 6 βαθμούς λιγότερους.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο το VAR βοηθά στην λήψη σωστών αποφάσεων και αυτό γιατί φέτος δόθηκαν 17 πέναλτι, 12 πέναλτι πάρθηκαν πίσω. 12 γκολ μέτρησαν ενώ είχαν ακυρωθεί, 22 γκολ ακυρώθηκαν ενώ είχαν μετρήσει. 8 κόκκινες κάρτες δόθηκαν και δύο πάρθηκαν πίσω.

Επεξηγήσεις:

ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΜΕ VAR
Στις αποφάσεις του VAR για κάθε ομάδα έχουμε καταγράψει ΜΟΝΟ αυτές που άλλαξαν εξαιτίας της παρουσίας του video. Τα πέναλτι για παράδειγμα που αρχικώς δεν δόθηκαν και μετά ο διαιτητής είδε το video και έδειξε την άσπρη βούλα. ΔΕΝ έχουμε μετρήσει φάσεις που η αρχική απόφαση του διαιτητή παρέμεινε ίδια και μετά τη χρήση του VAR.

Παράδειγμα: Στο ντέρμπι του Άρη με τον ΠΑΟΚ, το πέναλτι που πήραν οι γηπεδούχοι ΔΕΝ ανήκει στις αποφάσεις που μετράμε, αφού η χρήση του video δεν άλλαξε την αρχική απόφαση του διαιτητή. Αντιθέτως, καταγράφεται το πέναλτι που αρχικά δόθηκε στον ΠΑΟΚ, αλλά πάρθηκε πίσω στο VAR.

ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ
Η καταγραφή αφορά μόνο τις φάσεις, όχι την ορθότητά τους. Δεν κάναμε ένα θέμα στο οποίο θα παίρνουμε θέση για τι έπρεπε να δοθεί και τι όχι. Αυτό δεν είναι θέμα που αναλύει πόσους βαθμούς έχουν “κλέψει” από την ομάδα σας ή πόσους βαθμούς έχει "κλέψει" ο τάδε αντίπαλος.

Το θέμα δεν αφορά τη διαιτησία, την ορθότητα των αποφάσεων, τα σωστά και τα λάθη, τις πιθανές αλλοιώσεις αποτελεσμάτων. Το θέμα αφορά ΜΟΝΟ το πόσα πράγματα έχουν γίνει διαφορετικά επειδή υπάρχει VAR. Το θέμα εξετάζει πόσα αποτελέσματα άλλαξαν για παράδειγμα με πέναλτι που δόθηκε με VAR στις καθυστερήσεις, όχι αν το πέναλτι ήταν σωστό, ούτε αν έπρεπε να δοθεί ένα άλλο που είδαν και άφησαν στο VAR, κτλ.

Δεν έχουμε κάνει θέμα για τη διαιτησία, ούτε η βαθμολογία χωρίς VAR είναι βαθμολογία που λέει πως κάποιος έχει ευνοηθεί ή αδικηθεί από τη διαιτησία.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΠΡΟΣΘΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα αν δεν είχε μετρήσει ένα γκολ. Μπορεί η ομάδα που της ακυρώθηκε το τέρμα να έβαζε κι άλλο, μπορεί και όχι. Ακόμα κι ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στο 90’ μπορεί τελικά να μην άλλαζε κάτι, γιατί θα το έπιανε ο τερματοφύλακας.

Με λίγα λόγια, προφανώς και δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τα αποτελέσματα που θα είχαμε χωρίς VAR. Αυτό που κάναμε ήταν να τα υπολογίσουμε κατά προσέγγιση, αφαιρώντας από το τελικό σκορ αυτά που προέκυψαν με χρήση του video. Αν η ομάδα σας νίκησε με 1-0 χάρις σε πέναλτι που πήρε με VAR, τότε θα την αφήσουμε στο 0-0. Αν ο αντίπαλος την ισοφάρισε με γκολ που μέτρησε με VAR, τότε θα υπολογίσουμε πως το video της στέρησε τη νίκη και δύο βαθμούς.

ΧΩΡΙΣ να εξετάσουμε αν το πέναλτι ήταν ή δεν ήταν, χωρίς να ξέρουμε φυσικά αν αμέσως μετά θα έμπαινε άλλο γκολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου