Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ταουσιάνης στην ΕΡΤ3: "Η απαξίωση της SL2 έχει καταντήσει παράδοση"

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κόσμος των Σπορ» της ΕΡΤ3 βρέθηκε σήμερα ο προπονητής της ΠΑΕ ΑΕΛ, Γιάννης Ταουσιάνης, προκειμένου να εξηγήσει ποια είναι η κατάσταση στα αγωνιστικά τμήματα των ομάδων της Super League 2 και πως προσπαθεί να διατηρήσει σε εγρήγορση τους ποδοσφαιριστές του. 

Με σαφή, ξεκάθαρο και ταυτόχρονα σκωπτικό λόγο, ο κ.Ταουσιάνης επικαλέστηκε την προϊστορία αυτής της ταλαιπωρημένης κατηγορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε συνηθίσει στα παράδοξα όσοι δουλεύουμε στην SL2, καθώς η απαξίωσή της έχει καταντήσει παράδοση. Η καθυστερημένη έναρξη είναι από χρόνια δεδομένη, ενώ φέτος μπήκε στο μενού και η διακοπή του πρωταθλήματος. Καταλαβαίνετε πως αυτό δυσκολεύει την καθημερινότητα των προπονητών, καθώς καθιστά πολύ δύσκολο να έχεις έναν άρτια δομημένο προπονητικό προγραμματισμό. Σκεφτείτε ότι αυτές οι ομάδες κάνανε μια προετοιμασία τριών μηνών και σα να μην έφτανε αυτό, μέσα στη φουλ αγωνιστική δράση ξαναβρίσκονται σε διακοπή. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η επανέναρξη, μας υποχρεώνει να διατηρούμε την φουλ φόρμα των ποδοσφαιριστών, μέσα απ’ τον όγκο των προπονήσεων και την διεξαγωγή κάποιων φιλικών, ώστε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Όλα αυτά συνθέτουν καταστάσεις αντίθετες με τις αρχές της προπονητικής. Γι’ αυτό και όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτόν το χώρο και τις βιώνουμε, θα μπορούσαμε να γράψουμε συγγράμματα πάνω στην προετοιμασία και διατήρηση της αθλητικής φόρμας».

Φυσικά, υπάρχουν και επιμέρους δυσκολίες, όπως η μη γνώση ημερομηνίας επανέναρξης, αλλά και η δεδομένη έλλειψη… βιβλιογραφίας, που σαφώς θα βοηθούσε τους προπονητές.


Τι λέει λοιπόν στην συνέχεια ο προπονητής της ΑΕΛ και για την διαχείριση της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών; 

«Η αλήθεια είναι πως προσπαθούμε να επιστρατεύσουμε τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων, καθώς μιλάμε όπως προείπα για μια παράδοση στην κατηγορία και κινούμαστε σε πεπατημένες επαναλήψεις. Σίγουρα η ολοκλήρωση της προετοιμασίας και φόρμας ενός αθλητή απαιτεί επίσημους αγώνες, γιατί διαμορφώνεται διαφορετικά η ψυχοσύνθεσή του. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Κάθε προπονητικό επιτελείο επινοεί τρόπους ώστε να περάσει στον αθλητή, ψυχικά, πνευματικά και σωματικά, πως πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος».


Τέλος, ο κ. Ταουσιάνης μίλησε και για το δευτερεύον πρόβλημα που θα προκύψει στην πορεία, σε μια κατηγορία που όπως τονίζει πάντα, αντιπροσωπεύει ουσιαστικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς εκεί εκκολάπτεται η συντριπτική πλειοψηφία Ελλήνων παικτών και προπονητών…

«Ενημέρωση για την επανέναρξη δεν υπάρχει κι αυτό είναι το χειρότερο για τον προγραμματισμό. Οπότε αναζητάς κίνητρα προσπαθώντας να κάνεις τους παίκτες να αντιληφθούν μέσα απ’ την δουλειά την εξέλιξή τους στην υλοποίηση πραγμάτων που δουλεύονται σε προπονήσεις και φιλικούς αγώνες. Είναι όλα αυτά ερεθίσματα για να διατηρηθεί η καλή εικόνα που θεωρούμε πως έχουμε αυτή τη στιγμή ως ομάδα. Στο πλαίσιο της εξέλιξής μας θέτουμε καθημερινά στόχους και προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Ξέρουμε άλλωστε πως θα είναι πολύ σημαντική η κατάσταση των ομάδων στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, καθώς και η φόρμα κάθε αθλητή ξεχωριστά. Κι έπειτα θα έρθει κάτι άλλο σημαντικό προς διαχείριση… Μιλώ για την διαχείριση των συνεχόμενων αγώνων, γιατί θα μπούμε και σε τέτοια διαδικασία, όπως είχε συμβεί πριν 2-3 χρόνια λόγω και του κορονοϊού».

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου