Ένας χαμός γίνεται τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα με τον Σέρτζιο Νούνιες! Ο πρώην πια παίκτης της ΑΕΛ έδωσε φεύγοντας από τη θεσσαλική πόλη συνέντευξη στην «Ελευθερία», ζητώντας να μη δημοσιευτεί πριν ο ίδιος φτάσει στην χώρα του, και ρίχνει… βόμβες για τον τρόπο, με τον οποίο του συμπεριφέρθηκαν στην ομάδα! Από την ΠΑΕ, εξάλλου, διαψεύδουν κατηγορηματικά όσα λέει και τονίζουν:
«Έχει 48 ώρες προθεσμία για να ανασκευάσει τα αίσχη του»!
Αναλυτικά η συνέντευξη του Σέρτζιο Νούνιες:
Αρχικά, είπε: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση, ήρθα εδώ όπως κάθε παιδί από την Ουρουγουάη να ζήσω το όνειρο, να γίνω ένας γνωστός παίκτης. Μου είχαν μιλήσει πολύ καλά για τη Λάρισα ότι είναι μια πόλη ήσυχη ασφαλής και μου μίλησαν σχετικά καλά για την ομάδα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγα όπως περίμενα».
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση, ήρθα εδώ όπως κάθε παιδί από την Ουρουγουάη να ζήσω το όνειρο, να γίνω ένας γνωστός παίκτης. Μου είχαν μιλήσει πολύ καλά για τη Λάρισα ότι είναι μια πόλη ήσυχη ασφαλής και μου μίλησαν σχετικά καλά για την ομάδα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγα όπως περίμενα».
*Τι εννοείς ότι δεν πήγαν όπως περίμενες. Παίζεις τρία συνεχόμενα παιχνίδια, βάζεις ένα γκολ και μετά δεν παίζεις καθόλου. Τι άλλαξε;
«Ξεκίνησα καλά πετυχαίνοντας γκολ, αλλά απρόσμενα σταμάτησε το πρωτάθλημα... Δεν το περίμενα αυτό, μετά τραυματίστηκα, έπαθα θλάση δεν μπορούσα να παίξω και μετά υπήρχαν προβλήματα με τον τεχνικό. Παραιτήθηκε ο τεχνικός της ομάδας. Μετά αποχώρησαν και οι μάνατζερ αυτοί που με έφεραν και έχασα την υποστήριξη που είχα σ’ αυτή την ομάδα».
*Ήρθες από την Πενιαρόλ, ομάδα μύθος της Ουρουγουάης με τις καλύτερες συστάσεις και δεν έπαιζες ούτε εικοσάδα. Ήταν επιθυμία σου ή έγινε κάτι διαφορετικό με την ομάδα;
«Δυστυχώς συνέβησαν διάφορα πράγματα εκτός από ποδοσφαίρου. Ήρθα από την Πενιαρόλ από τη μυθική ομάδα, αλλά δεν περίμενα να γίνουν αυτά τα πράγματα. Ένιωθα δυσαρέσκεια για οικονομικούς λόγους για ένα διάστημα δεν πληρωνόμουν όταν ήρθα τον Ιανουάριο. Έτσι μετά ήταν δύσκολο να συνεχίσω να παίζω.
*Έμεινες μαζί με την κοπέλα σου σε ένα δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Στο συμβόλαιό σου τι υπήρχε για τη διαμονή και τη μετακίνηση;
«Όταν ήρθα εδώ έμεινα στο ξενοδοχείο, περίμενα ότι θα έμενα για καμιά δεκαπενταριά μέρες. Άλλα είχα υπογράψει στο συμβόλαιό μου, θα είχα αυτοκίνητο, θα είχα σπίτι. Μου τα είχαν υποσχεθεί, τα είχαμε συζητήσει πριν έρθω. Μου είχαν μιλήσει πριν έρθω και μου έλεγαν τα καλύτερα για την ομάδα και την κατάσταση στη Λάρισα. Όμως όταν ήρθα δεν έγιναν έτσι και μέχρι τώρα που φεύγω δεν πήρα ούτε αυτοκίνητο ούτε σπίτι. Στους επόμενους νέους που θα έρθουν και επειδή άλλα υποσχέθηκαν και άλλα έγιναν, θα τους έλεγα αν έχουν από κάπου αλλού πρόταση να πάνε εκεί».
*Με άλλους παίκτες συμπατριώτες σου που είναι στην Ελλάδα μίλησες;
Έχω μιλήσει με παίκτες μετά τα προβλήματα που βίωνα. Μου έλεγαν ότι αυτά τα προβλήματα είναι κοινά και συνηθισμένα. Να μην πληρώνονται, να μην έχουν σπίτι, να μην έχουν αυτοκίνητο. Ήρθα από την Πενιαρόλ, αλλά είχα ένα σπίτι . Εδώ στη Λάρισα να μένω σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου με φασαρία και με κάποια άλλα θέματα. Δε μου επέτρεπαν αυτά τα προβλήματα να παίζω καλό ποδόσφαιρο. Παράδειγμα, σκεφτόμουν το φαγητό που θα έτρωγα εκείνη τη μέρα. Είχα σοβαρά προβλήματα και όλα αυτά με επηρέασαν για το ποδόσφαιρο.
*Εμείς βρήκαμε μεταφραστή για τη σημερινή μας συνέντευξη, η ομάδα είχε για σένα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στη Λάρισα;
«Πάλι και εκεί δε μας βοήθησε η ομάδα, ούτε με μεταφραστή. Εγώ προσωπικά δε μιλάω αγγλικά και ευτυχώς ήρθε η κοπέλα μου. Θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς τη βοήθειά της να μπορώ να συνεννοηθώ γιατί δεν υπήρχε μεταφραστής. Μας είχαν υποσχεθεί σπίτι και εγώ με την κοπέλα μου βρίσκαμε σπίτια, παρότι η ομάδα μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν είναι διαθέσιμα. Αλλά όταν ήταν η στιγμή να κλείσουμε το σπίτι μας ζητούσαν κάποια χρήματα προκαταβολικά, εμείς δεν είχαμε τα χρήματα να τους δώσουμε και η ομάδα δε μας βοήθησε καθόλου.
*Συμπαίκτες, προπονητής, δε σε βοήθησαν; Οι συμπαίκτες σου είπαν ότι σε βοήθησαν...
«Σχετικά με τους συμπαίκτες νοιάστηκαν λίγο για μένα, γενικά έχω παράπονα. Δε βοήθησαν όσο μπορούσαν. Το ποδόσφαιρο τελικά δεν είναι τόσο ομαδικό παιχνίδι όσο ατομικό. Από τη στιγμή που υπογράφεις το συμβόλαιο κοιτάει κάποιος το συμφέρον του, την οικογένειά του. Τον προπονητή δεν άκουσα ποτέ τη φωνή του γιατί δε μου μίλησε».
*Έδωσες μια συνέντευξη σε μέσο μαζικής ενημέρωσης της πατρίδας σου. Μετά διέψευσες κάποια απ’ αυτά που γράφτηκαν. Τι μεσολάβησε;
«Εκείνο το βράδυ έπρεπε να πάρω πίσω κάποια πράγματα. Ήρθαν κάποιοι από την ομάδα και μας απείλησαν ότι πρέπει να πάρω πίσω κάποια πράγματα και να τους υπερασπίζομαι ειδάλλως θα μου έστελναν την αστυνομία, προφανώς θα πήγαινα φυλακή και δεν θα μου έδιναν εισιτήρια να γυρίσω στη χώρα μου.
*Δύσκολη η παραμονή σου στην Ελλάδα. Από μικρός είχες δυσκολίες... Η ζωή σου ξεκίνησε με ένα ατύχημα σε μικρή ηλικία...
«Δύσκολη πράγματι η παραμονή μου στη Λάρισα. Είχα ένα ατύχημα σε ηλικία 2,5 χρονών. Έπαιζα μπάλα με τον αδελφό μου και αυτή έφυγε απέναντι από τον δρόμο και την κυνηγούσαμε... Εκείνη τη στιγμή πέρασε φορτηγό με χτύπησε , έμεινα 13 μέρες στο νοσοκομείο, είχα κάνει εισαγωγή και το χειρότερο όλων ήταν ότι όλοι φοβούνταν ότι δε θα μπορούσα να περπατήσω καθόλου. Εγώ το αντιμετώπισα με μεγάλο θάρρος και τόλμη γιατί ήθελα να γίνω καλά. Είμαι από μια πολύ φτωχή οικογένεια και έμαθα να παλεύω...
*Πουλούσες σε μικρή ηλικία λουκουμάδες, κέικ, έχεις πέντε αδέλφια...
«Προσπαθώ να αποτελέσω παράδειγμα προς μίμηση στα νέα παιδιά. Νιώθω περηφάνια, ξεκίνησα από πολύ χαμηλά και πρέπει για να φθάσεις ψηλά να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία. Έχω πολλά ακόμα να κάνω, είμαι μικρός... Θεωρώ ότι με προσπάθεια μπορείς να φθάσεις ψηλά...
*Δεν είχες ούτε θερμοσίφωνο στο σπίτι που μεγάλωσες...
«Η αλήθεια είναι ότι όλα ήταν δύσκολα γνώρισα το ζεστό νερό στα 15 χρόνια μου όταν πήγα στην Πενιαρόλ στην εστία της. Μέχρι τότε για να έχουμε ζεστό νερό το ζεσταίναμε σε μια λεκάνη και πλενόμασταν όλοι».
*Ο Ντιέγκο Φορλάν σε πίστεψε και σε έβαλε με τα χρώματα της Πενιαρόλ σε αγώνα πρώτης κατηγορίας στις 16 Αυγούστου 2020...
«Του χρωστάω πολλά, τον είχα σαν πατέρα. Ήταν σημαντικός για μένα, το 2010 τον είδα στην τηλεόραση στο παγκόσμιο κύπελλο και δέκα χρόνια μετά θα ήμασταν μαζί με τον κορυφαίο άνθρωπο και παίκτη. Με σημάδεψε και με βοήθησε πολύ».
*Στην Ελλάδα υπάρχουν Ουρουγουανοί όπως ο Γκαρσία που έκανε καλό όνομα. Θα σκεφτόσουν να ξαναρθείς στη χώρα μας;
«Όταν ήρθα στην Ευρώπη δεν περίμενα αυτή την κατάσταση που αντιμετώπισα. Δεν θα ερχόμουν ξανά στη δεύτερη κατηγορία, στην πρώτη ναι... Θα γυρίσω στην Ουρουγουάη να βρω έναν μάνατζερ. Όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή είναι να παίζει στην Ευρώπη».
*Απόλαυσες καθόλου τη χώρα παρά τα προβλήματα;
«Έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις, παράδειγμα από την επίσκεψη στην Ακρόπολη στην Αθήνα. Μας βοήθησαν για να πάμε κάποιοι φίλοι μας».
*Ποιοι φίλοι;
«Μας πήγαν φίλοι Ισπανοί που είχα γνωρίσει από τα social media. Γνώρισα και εδώ στη Λάρισα φίλους...».
*Τη Λάρισα σαν πόλη πώς την είδες;
« Η Λάρισα μου άρεσε σαν πόλη, έχει καλούς ανθρώπους και ασφάλεια στους δρόμους. Έρχομαι από μια χώρα που όταν περπατάς στην πόλη δε νιώθεις ασφάλεια».
*Φίλους στην πόλη έκανες;
«Έχω κάνει πολλούς φίλους, ένας φίλος μου ράγισε την καρδιά μου όταν μου έφερε φαγητό. Θα τους έχουμε εδώ γιατί εμείς θα φύγουμε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο».
*Στην Ουρουγουάη τώρα που επιστρέφεις τι θα κάνεις;
«Γυρνάω για προσωπικούς λόγους στην Ουρουγουάη, το μέλλον μου ως ποδοσφαιριστής θέλω να είναι στην Ευρώπη και μακάρι ο Θεός να βοηθήσει γι’ αυτό».
*Νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος όλων των νέων παιδιών που έρχονται στην Ελλάδα όπως και ο Κοσσονού παράδειγμα.
«Φαντάζομαι και εγώ το ίδιο. Να βοηθήσουμε πρώτα οικονομικά τις οικογένειές μας με πολύ καλή σταδιοδρομία στην Ευρώπη και να παίξουμε στην εθνική ομάδα».
*Πιθανότητες να παίξεις στην Πενιαρόλ τη νέα χρονιά;
«Δεν έχω ακόμα σύμβαση, όνειρό μου να κλείσω και να παίξω στην Ευρώπη».
*Με την Τζουλιέτ θα πας για γάμο;
«Η αλήθεια είναι ότι εγώ και η Τζουλιέτ είμαστε ενωμένοι για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Όταν πέσω ψυχολογικά με βοηθάει να ανέβω. Είμαστε αρραβωνιασμένοι, ο γάμος κάποια στιγμή θα γίνει...
*Η διαφορά Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής οικονομικά...
«Στην περίπτωσή μου ήταν αντίθετα, στην Ουρουγουάη αμειβόμουν καλύτερα απ’ ότι στην ΑΕΛ, ήταν απογοήτευση. Στην Ευρώπη υπάρχουν καλά γήπεδα, διαφορετική συμπεριφορά του κόσμου, ωραίες εγκαταστάσεις, υπάρχουν μεγάλες διαφορές».
*Γιατί δεν αντέδρασαν άλλοι συμπαίκτες σου όπως εσύ;
«Δεν ξέρω γιατί δεν αντέδρασαν, είναι θέμα κουλτούρας, στην Ουρουγουάη αλληλοβοηθιούνται για να καταφέρουν τους κοινούς στόχους. Παρατήρησα όταν ήρθα ότι κάποιον συμπαίκτη τον είχαν κάνει στην άκρη και απόρησα γιατί δεν τον βοηθούσαν...
*Εννοείς το δεξί μπακ...
«Ναι μιλώ γι’ αυτόν τον συμπαίκτη, όταν επέστρεψε ο προπονητής επέστρεψε και αυτός. Ίσως να μη μιλάνε για να μην πάθουν το ίδιο…».
*Πώς είδες τα πρωταθλήματα της Σούπερ Λίγκα 2 και της Σουπερ Λίγκα 1;
«Στη Σούπερ Λίγκα 1 είναι καλό το επίπεδο και δε συμβαίνει το ίδιο με τη Σούπερ Λίγκα 2 που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Δεν αναπτύσσονται καλά, τα ματς αναβάλλονται, δεν προπονούνται οι παίκτες μόνο το Σαββατοκύριακο που έχει αγώνες. Ήθελα να φθάσω στην Α’ κατηγορία με την ΑΕΛ».
*Κατάφερες να πετύχεις ένα γκολ...
«Εγώ ήρθα με την ελπίδα να φθάσει η ομάδα στην Α’ κατηγορία. Μετά το πρώτο ματς που εκπλήρωσα τον αρχικό στόχο, ήρθαν όλα τα θέματα εκτός από το ποδόσφαιρο και τα ματς που δεν παίξαμε καλά».
*Είπες σε συνέντευξη στη χώρα σου για κίτρινες και κόκκινες κάρτες που δέχονταν οι παίκτες. Αυτό ήταν φήμη;
«Εδώ στην ΑΕΛ δεν το είδα για να είμαι ειλικρινής. Το ποδόσφαιρο όμως είναι επάγγελμα, αν δεν πληρώνονται οι παίκτες και επηρεάστηκαν από διάφορα πράγματα, δεν μπορούν να φθάσουν σε σημείο να δέχονται κάρτες με αντάλλαγμα χρήματα λόγω της οικονομικής τους κατάστασης;
*Τι θα ήθελες να πεις στους Λαρισαίους για την ΑΕΛ τώρα που φεύγεις;
«Ευχαριστώ όλους για τη φιλοξενία, είμαι λυπημένος που δεν πιάσαμε τον στόχο για τον οποίο ήρθα, εύχομαι επιτυχία στην ομάδα που είναι σημαντική ομάδα γιατί ξέρει να διεκδικεί και αυτό είναι σημαντικό για έναν παίκτη. Εύχομαι να ανέβει κατηγορία».
*Είδες και επεισόδια στη Σούπερ Λίγκα 2 (σ.σ. Νίκη Βόλου-ΑΕΛ)
«Είμαι συνηθισμένος από αυτά στη χώρα μου».