Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Η ανασκόπηση όλης της χρονιάς | ΑΕΛ Crimson News

Ακόμα μια χρονιά έλαβε τέλος χθες στο AEL FC ARENA.

Μετά από 30 αγωνιστικές, 30 δύσκολους αγώνες όσον αφορά το πρωτάθλημα οι ποδοσφαιριστές έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν πριν αρχίσει η προετοιμασία για την νέα σεζόν.

Στο στρατόπεδο της ΑΕΛ έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς με δύο προσθήκες (Στάνκοβιτς, Φιλίποβιτς) ενώ σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες. Η ΑΕΛ πλέον βρίσκεται και σε αναζήτηση προπονητή μετά την παραίτηση του Τζιανλούκα Φέστα.

Στον αντίποδα δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που θα αποχωρήσουν με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για 7 παίκτες.

Η ΑΕΛ είχε μια δύσκολη και αγχωτική χρονιά και πάλι καθώς κατάφερε μόλις μια αγωνιστική πριν το τέλος να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Super League. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Το επίσημο ξεκίνημα της χρονιάς για την ΑΕΛ έλαβε χώρα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Ριζούπολη στις 25 Αυγούστου 2018 όπου η ΑΕΛ αντιμετώπισε τον ουραγό όπως εξελίχθηκε Απόλλων Σμύρνης. Οι "βυσσινί" επικράτησαν 0-1 με γκολ του Ντέλετιτς ο οποίος πέρα από τους 3 βαθμούς χάρισε στην ΑΕΛ και το πρώτο διπλό για την φετινή σεζόν. Να θυμίσουμε πως τότε στον πάγκο της ομάδας βρίσκονταν ο Σωτήρης Αντωνίου.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ακολούθησαν 3 σερί ήττες από Άρη (2-0), Παναθηναϊκό (1-3) και Ατρόμητο (2-0). Αυτές οι ήττες έφεραν και την αποχώρηση του Σωτήρη Αντωνίου από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ. Προσήλθε ο Ιταλός Τζιανλούκα Φέστα αγνώριστος στο Ελληνικό κοινό. Έκανε το ντεμπούτο του στις 29 Σεπτεμβρίου με αντίπαλο τον Παναιτωλικό στην Λάρισα και οδήγησε την ΑΕΛ πίσω στα θετικά αποτελέσματα (1-0).

Μεσοβδόμαδα η ΑΕΛ ταξίδεψε στην Αθήνα (03/10/2018) για να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο στο πρώτο παιχνίδι κυπέλλου για την φάση των ομίλων. Η ΑΕΛ ηττήθηκε 2-0, μια ήττα που είχε ως αποτέλεσμα να επιφέρει άλλες δύο συνεχόμενες στο πρωτάθλημα. Αμέσως μετά η ΑΕΛ είχε εκτός έδρας αγώνα κόντρα στην Ξάνθη. Η ομάδα του Τζιανλούκα Φέστα ηττήθηκε με 1-0 σε ένα παιχνίδι με την χειρότερη διαιτησία εις βάρος της ΑΕΛ που έγινε ποτέ με δύο αποβολές, ανύπαρκτο πέναλτι και πολλά άλλα. Οι απουσίες που δημιουργήθηκαν σε αυτό αυτό το παιχνίδι έφεραν ακόμα μια ήττα στο τσεπάκι της ΑΕΛ με 1-2 στην Λάρισα κόντρα στην Λαμία, ήττα που θα μπορούσε να στοιχίσει ακριβά.

Χρειάστηκε να περάσει περίπου 1 μήνας για να γευτεί η ΑΕΛ έστω και τον βαθμό της ισοπαλίας (0-0) με τον ΟΦΗ στο AEL FC ARENA. Ακολούθησε ο δεύτερος αγώνας κυπέλλου αυτή την φορά με αντίπαλο τον Ηρόδοτο στην Λάρισα με την ΑΕΛ να επικρατεί άνετα με 4-1.

Μέχρι το τέλος του 2018 ακολούθησαν έξι παιχνίδια πρωταθλήματος και ένα κυπέλλου κόντρα στον Απόλλων Πόντου στην Καλαμαριά.

Σε αυτά τα έξι παιχνίδια με αντίπαλους τους: Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρα Τρίπολης, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ η ΑΕΛ είχε δύο νίκες με ΠΑΣ Γιάννινα και Πανιώνιο (2-0), (4-2) αντίστοιχα επί λαρισινού εδάφους, δύο ισοπαλίες με Λεβαδειακό (1-1) στην Λιβαδειά και ΑΕΚ (0-0) στην Λάρισα αλλά και δύο ήττες Αστέρα Τρίπολης (2-0) και ΠΑΟΚ (2-1) εκτός έδρας.

Το 2018 ολοκληρώθηκε με άνετη νίκη (0-4) στην Καλαμαριά και πρόκριση στους 16 του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η κλήρωση στην φάση των 16 έστειλε την ΑΕΛ στον δρόμο του Αστέρα Τρίπολης. Το πρώτο παιχνίδι για το 2019 ήταν για το θεσμό του Κυπέλλου στο χιονισμένο AEL FC ARENA με την ΑΕΛ να επικρατεί με 3-2.

Επιστρέφοντας στην δράση του πρωταθλήματος στις 12/01/2019 η ΑΕΛ φιλοξένησε τον Απόλλων Σμύρνης τον οποίο κέρδισε εύκολα με 3-0.

Στο δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι η ΑΕΛ ήρθε ισόπαλη 0-0 με τον Άρη. Ακολούθησε η ρεβάνς του Κυπέλλου στην Τρίπολη με την ΑΕΛ να χάνει με σκορ 5-3 και να μένει εκτός συνέχειας του θεσμού σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο άπαντες στράφηκαν στο πρωτάθλημα. Ακολούθησε μια σειρά επτά αγώνων με την ΑΕΛ να μην μπορεί να γευτεί την χαρά της νίκης. Παναθηναϊκός (1-1), Ολυμπιακός (4-0), Ατρόμητος (0-1), Παναιτωλικός (2-2), Ξάνθη (1-1), Λαμία (2-1) και ΟΦΗ  (0-0). Κάποια αποτελέσματα κρίνονται επιτυχημένα με βάση το πως εξελίχθηκε το παιχνίδι όπως η ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό και η ισοπαλία στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό αφού η ΑΕΛ βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο ημίχρονο.

Οδυνηρή ήταν η ήττα με 0-1 απο τον Ατρόμητο στην Λάρισα όπως και ήττα στην Λαμία που έκανε τον Τζιανλούκα Φέστα να παραιτηθεί ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Κακό αποτελέσμα ήταν και η ισοπαλία κόντρα στην Ξάνθη ενώ με την ΑΕΛ να θέλει επειγόντως βαθμούς ο ένας βαθμός στην Κρήτη έμοιαζε πολύτιμος.

Στην συνέχεια σε ένα πολύ κρίσιμο αγώνα η ΑΕΛ επικράτησε με 2-0 του Λεβαδειακού και έκανε σημαντικό βήμα παραμονής. Ένα βήμα που το διεύρυνε μετά την ισοπαλία στα Γιάννινα κόντρα στον ΠΑΣ (0-0).

Στις 30/03/2019 σε ένα παιχνίδι θάνατος σου ή ζωή μου η ΑΕΛ κέρδισε ακόμα ένα εντός έδρας ματς 2-1 τον Αστέρα Τρίπολης και η παραμονή φαινόταν να έρχεται. Η ήττα την επόμενη αγωνιστική στην Νέα Σμύρνη απέναντι στον Πανιώνιο (1-0) ήταν καταστροφική και άφησε στην ΑΕΛ το άγχος και τον φόβο του υποβιβασμού πάρα την καλή αγωνιστική εικόνα.

Το πρόγραμμα έδειχνε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό στο φινάλε του πρωταθλήματος και η ΑΕΛ ήθελε οπωσδήποτε βαθμούς. Κόντρα στον ΠΑΟΚ κατάφερε και τσίμπησε έναν υπερπολύτιμο βαθμό (1-1) στην Λάρισα και με την ψυχολογία υπέρ της πήγε στο ΟΑΚΑ κέρδισε την ΑΕΚ (0-1) πέτυχε μια ιστορική νίκη καθώς κατάφερε να την κερδίσει για πρώτη φορά επί Αθηναϊκού εδάφους και εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή της. Στο τελευταίο και αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι της σεζόν η ΑΕΛ ηττήθηκε με 0-3 στο AEL FC ARENA και έκλεισε με βαριά ήττα την φετινή αγωνιστική χρονιά.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έμελε να ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Τζιανλούκα Φέστα στον πάγκο της ΑΕΛ καθώς μια μέρα αργότερα υπέβαλε την παραίτηση του.

Στατιστικά:
Σε 35 αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου η ΑΕΛ μέτρα 11 νίκες, 14 ήττες και 10 ισοπαλίες.

Κατάφερε να κερδίσει μόλις δύο φορές εκτός έδρας (Απόλλων Σμύρνης, ΑΕΚ) ενώ αντιθέτως στην Λάρισα πήρε 8 νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο δείγμα της δυναμικής της.

Ο προπονητής:
Ο Σωτήρης Αντωνίου στην αρχή κατάφερε και πήρε μία νίκη στην πρεμιέρα.

Ο Τζιανλούκα Φέστα πανηγύρισε 10 φορές την νίκη, 10 φορές την ισοπαλία ενώ 11 φορές ηττήθηκε από τον αντίπαλο.

Η προσέλευση:
Σημαντικό στατιστικό είναι και προσέλευση του κόσμου με την ΑΕΛ να καταλαμβάνει την 8η θέση (πτώση) με μέσο όρο 2.460 εισιτήρια ανά αγώνα.

Μεταγραφές και αποδεσμεύσεις:
Μέσα στα Χριστούγεννα υπήρξαν και μεταγραφικές κινήσεις αλλά και αποδεσμεύσεις απο την ΑΕΛ. Ήρθαν οι: Ταλέσκι, Ζίβκοβιτς, Γιακιμόβσκι, Σετσέροβιτς και Σικάφκα ενώ αποχώρησαν οι: Γκέκας, Τριποτσέρης, Κάσσος, Φρίουι και Μορσί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου