Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Μπασδέκης: «Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση εγκυμονεί κινδύνους»

Το ερώτημα αν θα τελειώσει η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα εθνικά πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο.

Ο αθλητισμός, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να εξοικειωθούν με τις καινούριες συνθήκες διαβίωσης, που  περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την έντονη κινητικά ζωή (προπονήσεις-αγώνες) που είχαν στην καθημερινότητά τους.

Όλο αυτό το σκηνικό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των φυσιολογικών προσαρμογών του αθλητή και τη μείωση ή την πλήρη παύση των προπονητικών ερεθισμάτων, που συνεπάγονται απώλειες στους τομείς της φυσικής του κατάστασης (αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία, σωματική σύσταση).

Επομένως ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς είναι η όσο το δυνατόν πιο ομαλή επιστροφή του αθλητή στην αγωνιστική δράση μετά από μία παρατεταμένη περίοδο απραξίας.

Όπως επισήμανε στην «ΕτΔ» ο ορθοπεδικός χειρουργός και επικεφαλής ιατρός της ΑΕΛ Γιώργος Μπασδέκης, η επιστροφή στην αγωνιστική δράση εγκυμονεί κινδύνους για τους αθλητές και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

«Όλοι θέλουμε αγωνιστική δράση. Είναι η εκτόνωσή μας, η ψυχολογία μας και φυσικά για να επιβιώσει το προϊόν πρέπει να αρχίσει άμεσα. Είναι ασφαλές όμως; Οι αθλητές, οι προπονητές και το προσωπικό δεν είναι ρομπότ, είναι άνθρωποι», υπογράμμισε ο κ. Μπασδέκης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν πολλά θέματα για να επανέλθει η κανονικότητα στους αγωνιστικούς χώρους.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα επαφής. Η προπόνηση και ο αγώνας περιλαμβάνουν πολλές επαφές σώμα με σώμα, κοντινές αναπνοές, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού είναι μεγάλος. Θα πρέπει δηλαδή όσοι βρίσκονται σε ένα μικρό κομμάτι προπόνησης (γήπεδο), 30 άνθρωποι περίπου, αποδυτήρια, χώρους ενημέρωσης (προβολή video) να είναι αρνητικοί στο τεστ του κορονοϊού.

Η προπόνηση είναι μια σκληρή διαδικασία που σε προετοιμάζει για τις συνθήκες του αγώνα και πρέπει να περιέχει ένταση και απόλυτη συγκέντρωση για να μην έχουμε τραυματισμούς. Άρα οι παίκτες θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι 100% στην προπόνηση» τόνισε ο Λαρισαίος ορθοπεδικός, ο οποίος αναφέρθηκε και στον ψυχολογικό παράγοντα, λέγοντας:

«Η ψυχολογία συσχετίζεται με υψηλά ποσοστά τραυματισμού. Θα πρέπει να μην σκέφτεται τίποτα άλλο και να αισθάνεται ασφάλεια με τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους του.

Ο αθλητής πέρασε όπως και όλοι μας παρατεταμένο διάστημα κλεισμένος στο σπίτι (Μένουμε Σπίτι) με τροποποίηση της καθημερινότητάς του, λιγότερο περπάτημα, καθιστός σε έναν καναπέ και παρακολουθώντας άσχημα νέα. Η ψυχολογία είναι κακή και ο εγκέφαλός του, που αποτελεί τη μηχανή του, ήταν «καθιστός» πολλές ώρες.

Όταν θα «σηκωθεί» για προπόνηση θα πρέπει να προσαρμοστεί στη διαφορά ύψους με το έδαφος, σημαντικός παράγοντας για τη μείωση τραυματισμού.

Η ομάδα της ΑΕΛ για παράδειγμα και συγκεκριμένα το προπονητικό επιτελείο, ο κ. Γρηγορίου, ο γυμναστής κ. Γεωργιάδης και οι υπόλοιποι συνεργάτες παρακολουθούν τους παίκτες και τους έχουν παραδώσει πρόγραμμα άσκησης με σκοπό την ετοιμότητάς τους.

Χρειάζεται όμως κάποιο χρονικό διάστημα προσαρμογής του σώματος, αερόβια και αναερόβια ενδυνάμωση, ταχυδύναμη και προετοιμασία με σκοπό να πλησιάσει ο αθλητής την προηγούμενη αγωνιστική κατάστασή του. Ο χρόνος είναι ανάλογος με τη διακοπή.

Αν αρχίσουν οι προπονήσεις μετά από 6-8 εβδομάδες διακοπής θα χρειαστούν περίπου 3-4 εβδομάδες για ένα επιθυμητό επίπεδο και μείωση του κινδύνου τραυματισμού» επισήμανε ο κ. Μπασδέκης, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι χρειάζεται προσοχή στη συχνότητα των αγώνων όταν επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα για την αποφυγή τραυματισμών.

«Ξεκινώντας οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι πολύ σημαντικό να μην πιεστούν οι παίκτες με πολλούς συνεχόμενους αγώνες. Συμφώνα με πολλούς ερευνητές ένας ποδοσφαιριστής χρειάζεται περισσότερο από 3-4 ήμερες για την αντιμετώπιση της κόπωσης και τον επόμενο αγώνα (Ekstrand et al, Dupont et al, Bengtsson et al).

Οι πιθανότητες τραυματισμού σε συνεχόμενους αγώνες είναι πολλές. Φυσικά οι παίκτες της ομάδας μας έχουν τη δυνατότητα χρήσης του δωματίου κρύου (Cryoair) στο THE MEDICAL PROJECT που μειώνει αρκετά τον χρόνο αποκατάστασης και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

«Μένουμε σπίτι» λοιπόν, περιμένουμε κάνοντας άσκηση στο σώμα και στο πνεύμα, βελτιώνοντας τις δεξιότητές μας που θα μας φανούν χρήσιμες μετά την καραντίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου