Μετά από 22 χρόνια στον χώρο δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις και το βιογραφικό του βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο επιτυχημένα πρότζεκτ ελληνικών ομάδων αλλά και της Εθνικής τα τελευταία χρόνια. Στο πλούσιο βιογραφικό του βλέπουμε θητείες στην Εθνική ομάδα (το 2011 ανέλαβε βοηθός στη Νέων του Κώστα Τσάνα, 2012-14 προπονητής της Ελλάδας Κ15, 2017-19 συντονιστής όλων των μικρών Εθνικών ομάδων), ξεκίνησε επαγγελματικά στον Ηρακλή (την σεζόν 2000-05 αλλά και στην επαγγελματική ομάδα 2005-07), πέρασε ως Υπεύθυνος ακαδημιών από τον ΠΑΟΚ (2007-10), τον Ολυμπιακό σε δύο θητείες (2014-2017, 2019-2022), ενώ είχε σύντομο πέρασμα και από τον Παναθηναϊκό.
Αν ψάξουμε θα βρούμε πολλά γνωστά ονόματα παικτών που πέρασαν απ’ τα χέρια του, χωρίς να χρειαστεί να σκάψουμε βαθιά… Στον Ηρακλή, Βέλλιο, Γιάννη Παπαδόπουλο, Ανδρέα Γιαννιώτη και Γιώργο Αθανασιάδη. Την επιτυχημένη φουρνιά του ΠΑΟΚ με Δημήτρη Πέλκα, Ευθύμη Κουλούρη, Κώστα Σταφυλίδη, Τέλη Καρασαλιδη, Δημήτρη Κωνσταντινίδη, Φάνη Τζανδάρη, Έργκις Κάτσε, Στέλιο Κίτσιου, Νίκο Μελισσά, την φουρνιά της Εθνικής με Ρέτσο, Νικολάου, Λημνιό, Παυλίδη και Νάτσο. Την επίσης πετυχημένη φουρνιά των Μπακασέτα, Μπουχαλάκη, Σταφυλίδη, Πέλκα, Διούδη, Κατίδη, Μαρινάκη και Κουρμπέλη. Συνεχίζουμε με τους Σάλιακα, Καραχάλιο, Βέργο, Νικολάου, αλλά και την διαχείριση στην ανάδειξη του Κώστα Τσιμίκα. Οι προωθήσεις των Πάνου Ρέτσου, Πραξιτέλη Βούρου, Θανάση Ανδρούτσου, Μάριου Βρουσάι, Λάτσι. Το πέρασμα από τον Παναθηναϊκό με του Αλεξανδρόπουλου, Βαγιαννίδη, Σερπέζη, Μαυρουδή, Σαντικάι, Αθανασακόπουλο, Καραγιάννη και Ζαγαρίτη, ενώ τέλος είχε συνεισφορά και στην δεύτερη θητεία του στην Εθνική, με τους Κούτσια, Μπότη, Καλογερόπουλο, Τσίκο, Σμυρλή, Χρήστου, Πάνου, Τασιούρα.
«Η ΑΕΛ ως πρότζεκτ είναι τελείως διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα τα οποία δούλεψα. Η ομάδα βρίσκεται σε χαμηλότερες κατηγορίες από αυτή που αξίζει να αγωνίζεται και καλείται να οργανώσει από το μηδέν μία Ακαδημία»
-Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις μετα την ανακοίνωσή σας ως τεχνικό διευθυντή των τμημάτων Υποδομής της ΑΕΛ;
“Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Βρίσκομαι μπροστά σε έναν ακόμη μεγάλο σταθμό στην καριέρα μου. Η Λάρισα είναι μία πόλη με βαριά κληρονομιά και η ΑΕΛ μία ομάδα με βαριά ιστορία. Το παρακολούθησα αυτό και όταν δούλευα στον Ηρακλή ή στον ΠΑΟΚ ή στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό ή ως μέλος της Εθνικής.Είμαι επίσης χαρούμενος γιατί αυτό που σκέφτομαι και οραματίζομαι περιλαμβάνει δύο ανθρώπους που με κέρδισαν με τον τρόπο προσέγγισης τους, τους Βενέτη και Ταυλαρίδη , αλλά και στην προσωπική επαφή που είχα με τον πρόεδρο κ. Νταβέλη που κατάλαβα τι στόχο είχε για την ΑΕΛ και πόση βαρύτητα θα έχει ο τομέας Ακαδημία”.
-Τι σας έκανε όμως να πείτε το οριστικό “ναι”;
“Καμία ομάδα στην Σούπερ Λίγκα δεν υπήρχε στο μυαλό μου το τελευταίο διάστημα αλλά είχα όλη την πολυτέλεια να περιμένω μετά από 22 χρόνια στην δουλειά και να επιλέξω προσεκτικά την επόμενη κίνηση μου. Μ’ αρέσουν οι προκλήσεις. Διάβασα πίσω από τις λέξεις μετά τις κινήσεις στην ΑΕΛ, είδα ένα γόνιμο και παρθένο έδαφος, γνωρίζω την τρέλα που υπάρχει για την ομάδα, έχω φίλους προπονητές στην πόλη και ενημερωνόμουν σε τακτική βάση για την πορεία της ομάδας. Η περίοδος που έρχομαι είναι μία απαιτητική περίοδος για την ομάδα αλλά και για την οικογένειά μου, με δεδομένο ότι η σύζυγος μου είναι έγκυος, αλλά αυτό δεν παύει να μου δίνει φτερά γι’ αυτά που έρχονται.
Η ΑΕΛ ως πρότζεκτ είναι τελείως διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα τα οποία δούλεψα. Η ομάδα βρίσκεται σε χαμηλότερες κατηγορίες από αυτή που αξίζει να αγωνίζεται και καλείται να οργανώσει από το μηδέν μία Ακαδημία. Εμένα με έπεισε ο πρόεδρος κ. Νταβέλης, αλλά και όσοι άνθρωποι τον πλαισιώνουν πως υπάρχει θέληση να δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα στην Ακαδημία. Όλα ξεκινούν από την αρχή. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι να συναντήσουμε αρκετά προβλήματα, θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή των συνεργατών, να αλλάξουμε πολλές συνήθειες ετών, να αγκαλιάσουμε την ποδοσφαιρική κοινωνία της Λάρισας και αυτή να μας αγκαλιάσει πίσω.
Να επενδύσουμε στο ντόπιο staff και μέσα από τοThe Medical Project, που αποτελεί πολυτέλεια στην αρχή της προσπάθειας μας, να φτιάξουμε κάτι ανάλογο της ιστορίας της ΑΕΛ”.
«Άμεσο στόχο αποτελεί η σύσταση της Κ15 όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας αλλά και τις επαρχιακές ομάδες της Ελλάδας»
-Ποια είναι η πρώτη κίνηση βελτίωσης των τμημάτων Υποδομής;
“Άμεσο στόχο αποτελεί η σύσταση της Κ15 όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας αλλά και τις επαρχιακές ομάδες της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση θα αναζητήσουμε συνεργασία με την Ερασιτεχνική ΑΕΛ, την τοπική Ένωση αλλά και τα Ερασιτεχνικά Σωματεία, πιστεύοντας πως θα μας βοηθήσουν σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε. Έχουμε την διάθεση να συνεργαστούμε και να έχουμε ένα πυρήνα 70-80 παιδιών σε πρώτη φάση, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε ηλικίες από 14 -18, όπου μέσα από μία αξιοκρατική διαδικασία, τα παιδιά αυτά να έχουν την ευκαιρία τους να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους να αγωνιστούν στην ΑΕΛ.
Είναι ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Το σχέδιο είναι να πάμε βήμα-βήμα και να προσθέτουμε στόχους στην πορεία. Εχω καταλάβει τι επιχειρηματίας είναι ο κ. Νταβέλης και πιστεύω πως έχουμε κοινό σημείο σε αυτή την λογική.
Θέλουμε στο άμεσο μέλλον και στα πρώτα δύο χρόνια να δημιουργήσουμε ένα πυρήνα παιδιών που θα προπονείται σε επαγγελματικά πρότυπα και σωστά όλη την χρονιά και θα αρχίσουμε να βγάζουμε ταλέντα από την περιοχή της Λάρισας”.
-Η ακαδημία θα απαρτίζεται από παίκτες της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας;
“Πρώτα πρέπει να στήσουμε την Ακαδημία με σωστές βάσεις μέσα στον Νομό Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια που ήμουν στον Ολυμπιακό, έχω συνεργαστεί με παίκτες από την Λάρισα και ξέρω για τι… πλούτο μιλάμε. Πρέπει όμως να στήσουμε σωστά την Ακαδημία και όλα εξαρτώνται από τους στόχους και την πορεία της ανδρικής ομάδας. Όσο η ανδρική ομάδα πετυχαίνει τους στόχους, τόσο θα υπάρχει χρόνος για να δουλέψουμε στα τμήματα Υποδομής και να βγάλουμε τους αυριανούς παίκτες της ομάδας.
Η παρουσία των Βενέτη και Ταυλαρίδη που έπαιξαν μπάλα στην ΑΕΛ και γνωρίζουν την πραγματικότητα και την ιδιαιτερότητα της πόλης αποτελεί ειδικό κρίκο σε αυτή την αλυσίδα. Εμείς θα πρέπει να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον του συλλόγου αλλά ποτέ να μην λησμονούμε το παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε πως η ΑΕΛ κατέκτησε τρόπαια στηριζόμενη σε παιδιά από την Λάρισα και αυτό είναι στο DNA της”.
«Στο ποδόσφαιρο εκτός από το αεροδρόμιο… υπάρχει και ο σιδηροδρομικός σταθμός και το ΚΤΕΛ. Δεν είμαι λοιπόν μεταγραφή αεροδρομίου. Είμαι μεταγραφή του κ. Νταβέλη»
-Κάποιοι σας θεωρούν “μεταγραφή αεροδρομίου”. Τι δηλώνεται εσείς γι’ αυτό;
“Εγώ θα πω ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι’ αυτά που έρχονται. Ελπίζω να μην μου φύγει ο ενθουσιασμός. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει και το αεροδρόμιο και ο σιδηροδρομικός σταθμός και το ΚΤΕΛ. Θα πω πως θα δουλέψω με ιδιαίτερο μεράκι σε αυτή την δουλειά, όπως και στις προηγούμενες, με εξιτάρει το πρότζεκτ και δηλώνω πως σε καμία περίπτωση δεν είμαι μεταγραφή αεροδρομίου, καθώς ήμουν πάντα κατά αυτής της λογικής. Είμαι μεταγραφή του κ. Νταβέλη”.
-Αντί επιλόγου…
“Οι εξελίξεις στην ομάδα και η πορεία της απασχολούν πανελλαδικώς. Η ΑΕΛ είναι μία μεγάλη ομάδα και το brand της μετράει αρκετά στον χώρο. Έρχομαι απ’ έξω και σας διαβεβαιώ πως τα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα. Όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα σέβεται το Νομό Λάρισας αλλά και την δίψα του κόσμου να πετύχει τους στόχους του. Να ποντάρει στην ποδοσφαιρική αίσθηση και όλη μαζί να βοηθήσουν τις χτιστούν οι βάσεις που θα υποστηρίξουν όλο αυτό το εγχείρημα.
Δεν έχει σημασία αν θα είμαι εγώ αυτός που θα είναι τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών, ούτε και κάποιο άλλο πρόσωπο. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαρκούς παραγωγής ταλέντων. Να υπάρχει μία ακαδημία που θα τροφοδοτεί διαρκώς την μεγάλη ομάδα με έτοιμους παίκτες”.
Το σχετικό θέμα από την Πολιτεία των Σπορ
Του Γιώργου Σιώχα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου