Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης από τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΛ στην «'Ωρα της ΑΕΛ» (vid)

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ, κ. Αχιλλέας Νταβέλης, ήταν ο κεντρικός καλεσμένος του Αποστόλη Τριανταφύλλου στο στούντιο της FORMedia TV, στην σημερινή (21:00) εκπομπή “Η Ώρα της ΑΕΛ”.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα πλέον για την έναρξη του πρωταθλήματος κι ενώ αύριο συμπληρώνονται 100 ολόκληρες μέρες προετοιμασίας της ομάδας, ο διοικητικός ηγέτης της νέας προσπάθειας των “βυσσινί” είχε πολλά και ενδιαφέροντα να πει, δίνοντας το έναυσμα για δυναμική είσοδο της ΑΕΛ στην διαδικασία του κυρίαρχου αγωνιστικού στόχου της, που είναι η επάνοδος στην Super League 1.

«Πιο καταστροφική ήταν η αναμονή για τους παίκτες», είπε ερωτηθείς σχετικά στο ξεκίνημα της εκπομπής ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ, για να ακολουθήσει μια συνέντευξη που προκάλεσε πλήθος τοποθετήσεων τις οποίες και σταχυολογήσαμε:

«Ενεργούμε για να δώσουμε και να πάρουμε εμπιστοσύνη»

·«Το ποδόσφαιρο είναι ένας διαφορετικός κόσμος σε σχέση με άλλες δραστηριότητες που γνωρίζουμε επιχειρηματικά, αλλά δεν κρύβω πως για εμένα είναι μια φανταστική εμπειρία».

·«Είναι αλήθεια πως αναλάβαμε πολλές υποχρεώσεις σε όλους τους τομείς και κυρίως οικονομικές. Τις περισσότερες τις γνωρίζαμε, κάποιες προέκυψαν εκτός πλάνων, αλλά τις φέρνουμε σε πέρας, παρότι μπαίνουμε σε ένα πρωτάθλημα χαμηλού ενδιαφέροντος σε σχέση με το μέγεθος της ΑΕΛ».

·«Είναι ουτοπία η τελειότητα. Δουλεύουμε καθημερινά για το καλύτερο σε μια ΠΑΕ που την ξεκινήσαμε από το μηδέν στο management και στο διοικητικό κομμάτι».

·«Ενεργούμε για να πάρουμε και να δώσουμε εμπιστοσύνη. Έχουμε εξαιρετικά στελέχη και staff, αλλά και παίκτες με υψηλό ήθος».

·«Δεν είναι απαραίτητο να αλλάζουν πρόσωπα, αφού πολλοί παίκτες είναι από πριν, αλλά η νοοτροπία και οι διαδικασίες. Γι’ αυτό μίλησα για πιστοποίηση της ΠΑΕ, για ISO, που είναι αυτονόητο και για τις άλλες μου επιχειρήσεις. Γιατί η ΠΑΕ ΑΕΛ είναι επιχείρηση κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Βέβαια, ουδείς είναι ισόβιος ιδιοκτήτης της, οπότε η εμπλοκή ενέχει την έννοια της προσφοράς. Οπότε χρειάζεται ισορροπία επιχειρηματικής λογικής ή πρακτικής και συναισθήματος. Γι’ αυτό ακολουθείς πιστοποιημένες διαδικασίες, ώστε να έχεις τον δρόμο και να μην κυνηγάς συνεχώς κάτι καλύτερο με λάθος τρόπο. Η πιστοποιημένη διαδικασία προκαλεί και ασφάλεια σε σχέση με πρακτικές που προσβάλουν, με την διαφθορά κτλ. και ορίζουν την σταθερή λειτουργία της ομάδας»!

·«Έχουμε εξαιρετική σχέση με Ερασιτέχνη, Παλαιμάχους και ΕΠΣΛ και άτυπα συζητάμε και πρέπει να απλωθεί η έννοια των διαδικασιών σε όλο το εύρος, για να έρχεται έτοιμος και ο νεαρός παίκτης στην ομάδα, ώστε να πάμε και πιο γρήγορα στην ανάπτυξη όλων μας. Θα ‘ναι απ’ τα κορυφαία θέματα που θα συζητήσουμε και θεσμικά αμέσως μετά την πρεμιέρα».

«Έχουμε χάσει μια γενιά φιλάθλων με όρους 15ετίας και παλεύουμε για να γεφυρώσουμε το χάσμα»

·«Τα ερασιτεχνικά σωματεία απέδειξαν πως λατρεύουν την ΑΕΛ, αλλά ήθελαν να δουν κανονικότητα και ειλικρινή σχέση. Βοήθησαν λοιπόν για να δώσουμε τις δυνατότητες στους νέους παίκτες του νομού να δοκιμάσουν να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Αν δεν το καταφέρουν, θα έχουν σίγουρα ετοιμαστεί μέσα απ’ τις Ακαδημίες μας πολύ καλύτερα απ’ οπουδήποτε αλλού, για τη συνέχεια της ποδοσφαιρικής πορείας τους».

·«Η περιπέτεια της ΑΕΛ έχει μεγαλύτερο χρονικό εύρος απ’ την 7ετία. Χάσαμε μια γενιά νέων φιλάθλων. Γι’ αυτό εκπονήσαμε και το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ξεκινώντας απ’ τα Γυμνάσια. Έτσι μεγαλώνουν οι ομάδες. Και θα πάμε σε όλα τα σχολεία. Πρέπει να στήσουμε γέφυρες και να καλύψουμε την απόσταση με τα παιδιά. Εκεί αποτελεί φυσικά τεράστιο κομμάτι η εκπαίδευση».

·«Γιατί να στεκόμαστε συνέχεια σε αρνητικά του παρελθόντος; Τα ξέρουμε. Πάμε να τα φτιάξουμε, όσο κι αν είναι τροχοπέδη στην πορεία μας. Ήδη τα τραύματα αν δεν γιατρεύτηκαν, τα περισσότερα επουλώθηκαν και πάμε πλέον για την υλοποίηση του οράματός μας».
 
«Άνοδος φέτος και στη συνέχεια ρεαλιστικοί στόχοι. Περπατάς με ρεαλιστικούς στόχους και μπορεί να εκπλαγείς κι εσύ ο ίδιος»

·«Η ΑΕΛ είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει. Άνοδος λοιπόν φέτος και μετά το καλύτερο… Βλέπω ως εκεί που μου επιτρέπεται. Περπατάς με ρεαλιστικούς στόχους κι ίσως εκπλαγείς στο τέλος κι εσύ μ’ αυτά που θα πετύχεις».

·«Η αγωνιστική παρουσία είναι το άπαν. Όσο καλύτερη η ομάδα, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες επιτυχίας σε όλους τους τομείς. Γι’ αυτό εξ’ αρχής φροντίζουμε να έχουμε ικανοποιημένη ομάδα, που αποτελείται από ανθρώπους με ανάγκες. Πιστέψτε με, τα παιδιά δεν έχουν σχέση με αυτά που βρήκα τον Ιούνιο. Η ομάδα αυτή τη στιγμή είναι οικογένεια, όπως ήταν κάποτε. Το συναίσθημα ισχυροποιείται και βοηθάει και επιχειρηματικά την ΠΑΕ».

·«Οι εποχές αλλάζουν, τα μοντέλα εκσυγχρονίζονται, αλλά μένουν οι στόχοι, που επιμένω πως πρέπει να μένουν ρεαλιστικοί. Αν ανεβούμε, δεν θα βάλουμε στόχους για να προκαλέσουμε γέλιο. Θα δούμε το μέτρο και ο στόχος δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ετήσιος. Η μη επιστροφή στη Β’ Εθνική ποτέ ξανά, ναι μπορεί να είναι στόχος εφ’ όρου ζωής. Η αφήγηση φυσικά για όλο τον κόσμο της ΑΕΛ είναι η κορυφαία 5άδα της χώρας, αλλά ως εκεί θες άλματα και προηγείται το υπόβαθρο».

«Ίδια φιλοσοφία με το ’80 αλλά εκσυγχρονισμένο μοντέλο ανάπτυξης»

·«Στις Ακαδημίες δεν γίνεται επένδυση για να αλλάξει τα δεδομένα, π.χ. σε σχέση με τα ’80s. Είναι ίδια φιλοσοφία, αλλά άλλο μοντέλο, εκσυγχρονισμένο. Κατά τον γιατρό μας και εξαίρετο επιστήμονα, τον κ. Μπασδέκη, το ποδόσφαιρο είναι πλέον επιστήμη. Κρατάμε λοιπόν το όραμα του ’80, αλλά όλα τα άλλα αλλάζουν. Από το υλικό των Ακαδημιών στοχεύεις να έχεις ισχυρή ομάδα, αλλά και πόρους για να συνεχίσεις να αναπτύσσεσαι. Στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί αυτό, γιατί πολλοί βγάζουν τυχαία έναν παίκτη και τρέχουν να τον πουλήσουν. Άλλο δημιουργώ όμως κι άλλο έτυχε. Όταν ο κόσμος βλέπει ροή παραγωγής, θα το δει φυσιολογικά. Οι Ακαδημίες είναι λοιπόν ο ακρογωνιαίος λίθος κι είναι όντως εξαιρετικό το έργο των στελεχών τους».

«Φέτος είναι δεδομένο το Αλκαζάρ αλλά όχι και για του χρόνου, καθώς το ARENA είναι εδώ. Εκεί δεν υπάρχει ιδιοκτησία, αλλά παραχώρηση και παρακολουθούμε το θέμα με ψυχραιμία»

·«Ειλημμένη απόφαση να υλοποιηθεί κάποια στιγμή η στέγη των ομάδων Νέων. Αλλάζουν ωστόσο τα δεδομένα. Σήμερα δεδομένο είναι το Αλκαζάρ, αλλά μπορεί να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο του χρόνου. Μπορεί η ΑΕΛ να παίζει στο γήπεδο που δημιουργήθηκε για εκείνη με ποδοσφαιρικούς όρους. Χρησιμοποιώ ακρίβεια όρων και έχω πληρώσει την αλήθεια. Στο ARENA όπως και στο Αλκαζάρ, δεν υπάρχει ιδιοκτησία. Είναι παραχώρηση. Η ΓΓΑ παραχώρησε την έκταση που πήρε απ’ τον Δήμο και μετά τον 15ο χρόνο, δηλαδή από το ’23, διεκδικεί πρόσημο από τα έσοδα. Μιλάμε λοιπόν για μίσθωση, όχι για ιδιοκτησία. Θα μου πείτε, στα 34 χρόνια που απομένουν ως τα 49, μας ενδιαφέρει; Ναι, όταν στην ομάδα μπορούν όλα αυτά να εξασφαλίσουν ευρωστία. Το ARENA είναι απ’ τα δύο καλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ελλάδα. Το top five των ομάδων έχει σταθερότητα γηπεδική. Η ΑΕΛ είχε την ευκαιρία το ’80 και την έχασε, όπως την έχασε και με το γήπεδο. Επί προεδρίας Πηλαδάκη θα μπορούσε ήδη να έχει εγκαθιδρυθεί στο top five. Εσύ όμως πήρες κύπελλο και κινδύνευες. Οι αντιφατικές καταστάσεις ή οι προγραμματισμοί που έγιναν, δεν της επέτρεψαν την σταθερότητα. Το γήπεδο όμως είναι εδώ, μαραζώνει και θα χρειαστεί προφανώς ανακαινίσεις ή και ανακατασκευές για να επανέλθει. Θα το δούμε και για να είμαι ειλικρινής, το βλέπουμε με ψυχραιμία. Γιατί αυτή τη στιγμή η ΑΕΛ έχει έδρα. Στο Αλκαζάρ παίζουμε από άποψη, γιατί ζωντανεύουμε μνήμες. Το Αλκαζάρ εκσυγχρονίζεται με την προσπάθεια του ΕΑΚΛ και της Περιφέρειας. Θα μπορούσε σε λίγα χρόνια να είναι για επίπεδο UEFA. Μειονέκτημα του όμως είναι η αδυναμία να στεγαστεί ολόκληρο. Σήμερα πάντως φροντίσαμε να έχει καταπληκτικό χλοοτάπητα, που ενθουσιάζει πρωτίστως τους παίκτες. Μέχρι νεοτέρας λοιπόν, εύχομαι μια φιλική ομάδα όπως ο Ηρακλής Λάρισας να παίζει εκεί, απ’ το να στοιχειώνει»!

«Τιμητικό γεγονός οι 3 επαγγελματικές ομάδες για την πόλη, έχουμε καλές σχέσεις αλλά όλα θα κριθούν στο γήπεδο»

·«Είναι πρωτόγνωρο και τιμητικό να έχει η πόλη τρεις επαγγελματικές ομάδες. Θα κριθούμε όλοι μας με όρους αγωνιστικούς, αλλά με τις διοικήσεις έχουμε αγαστές σχέσεις. Βρισκόμαστε και μιλάμε, αλλά την Κυριακή θα παίξουμε με ξεκάθαρους όρους εντός γηπέδου. Είναι μια εξαιρετική συγκυρία για την ΑΕΛ αλλά δεν ξέρω για τους αντιπάλους (σ.σ. γέλια). Και για να σοβαρευτούμε, την Κυριακή γίνεται ένα τοπικό ντέρμπι που μπορεί να αποτελέσει και μια ποδοσφαιρική γιορτή για τη Λάρισα».

·«Όσα ακούγονται για την SL2 με προβληματίζουν ως άνθρωπο αλλά όχι ως ομάδα. Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μου και στους ανθρώπους της Λάρισας κι από κει και πέρα ας μιλήσει στο γήπεδο η μπάλα και η τύχη. Ασφαλώς και οι ομάδες δεν ξεκινούν απ’ την ίδια αφετηρία, όμως περί θεμιτών ή αθέμιτων μέσων, υπάρχουν ενδεχομένως πρακτικές που θα μπορούσαν να βλάψουν. Έχουμε λοιπόν μάτια κι αυτιά ανοιχτά, έχοντας θωρακίσει το σπίτι μας ως καλή βάση. Με όρους διπλωματίας, χρειάζεσαι σχέσεις και συμμαχίες, γιατί, βεβαίως και υπάρχει ποδοσφαιρική διπλωματία, αλλά τα μεταξύ μας παιχνίδια θα κριθούν 100% στον αγωνιστικό χώρο. Σημαντικό για εμάς είναι άλλωστε το fair play  και με όρους 50-50, είμαστε ήσυχοι. Παλεύω απ’ τις 28 Ιουνίου και αισθάνομαι καλά για τη βάση με την οποία ξεκινάμε».

·«Να έχουμε ένα καλό και ποιοτικό πρωτάθλημα, με νίκες για την ομάδα μας και να την δούμε εκεί που ονειρευόμαστε… Ραντεβού την Κυριακή στο Αλκαζάρ»!

Δείτε και τα δύο μέρη της συνέντευξης σε βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου